Fischer Psychotherapie Rotterdam

Wat kun je verwachten bij psychotherapie?

Heb je besloten dat je psychologische of psychotherapeutische hulp wilt? Dan kun je het volgende verwachten.

Afspraak voor intake

In een eerste telefonisch contact probeer ik in te schatten of je bij mij aan het goede adres bent. Als dit het geval lijkt, maken wij een afspraak voor een intakegesprek. Daarvoor is een verwijsbrief van de huisarts nodig. De huisarts zal in de verwijsbrief aangeven of het om basis-GGZ gaat, of om specialistische GGZ (zie kader).

Intake

In de intakefase wil ik een duidelijk beeld krijgen van mogelijke oorzaken van je klachten. Ik vind het belangrijk om te begrijpen hoe je de persoon geworden bent die je nu bent en waardoor er problemen zijn ontstaan. Dit is soms door een recente gebeurtenis, maar vaak ook door jeugdervaringen en opvoeding. Wanneer dit helder is, is vaak ook duidelijk wat voor behandeling er nodig is. Ook voor jou, als cliënt, is het belangrijk om te begrijpen waar klachten en problemen vandaan komen. Een verklaring over het ontstaan hiervan is de eerste stap in de therapie. De intakefase is ook bedoeld om elkaar te leren kennen. Jij kunt kijken of mijn manier van werken je aanspreekt en of je je daarbij prettig voelt. Ik onderzoek op welke wijze ik je het beste kan helpen. Afhankelijk van de aard van de problematiek bestaat de intakefase uit één tot drie gesprekken.

Adviesgesprek

Na de intake volgt een adviesgesprek waarin ik je mijn visie op je klachten en de oorzaken voorleg. We bespreken wat de beste behandelmethode is. Ieder mens is anders en iedere klacht heeft een andere ontstaansgeschiedenis. Daarom maken we een behandelplan op maat dat is afgestemd op jouw persoonlijkheid en jouw hulpvraag.

Behandeling

Hoewel de behandeling eigenlijk al begint tijdens de intake, gaan we nu starten met de uitvoering van het behandelplan. Afhankelijk van de gekozen behandelmethode kunnen de gesprekken aangevuld worden met oefeningen, EMDR en soms ook huiswerkopdrachten.

Tijdens de behandeling heb jij, als cliënt een actieve rol. Jij bepaalt welke onderwerpen je belangrijk vindt en draagt de onderwerpen aan voor onze gesprekken. Vaak zijn dit de gebeurtenissen waar je de afgelopen periode tegenaan bent gelopen. Mijn rol is om deze gebeurtenissen te plaatsen in het verklaringsmodel dat we hebben ontwikkeld over het ontstaan van je klachten. Afhankelijk van de gekozen behandelmethode gaan we hier dan mee aan de slag.

Er zijn verschillende mogelijkheden: korte, klachtgerichte therapie, zoals EMDR, of Interpersoonlijke Psychotherapie, of psychotherapie gericht op het veranderen van de onderliggende persoonlijkheidsproblemen zoals schematherapie, Emotion Focused Therapy (EFT), Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT). Ook een combinatie van verschillende van deze methoden is mogelijk. Onderaan de webpagina vind je links naar sites waar deze behandelmethoden uitgebreid uitgelegd worden.

In overleg kan een deel van de behandeling digitaal plaatsvinden.

Basis GGZ

Enkelvoudige, niet complexe problematiek die in een beperkt aantal sessies behandeld kan worden. Denk aan enkelvoudige angstklachten, eerste milde depressie, PTSS na eenmalig trauma. Meest gebruikte vormen van therapie: EMDR, interpersoonlijke therapie.

Specialistische GGZ

Complexe problematiek, vaak meer dan één diagnose, je loopt op meerdere levensgebieden vast en de problemen bestaan al langere tijd. Er wordt een behandelplan op maat gemaakt. Veel gebruikte therapie-methoden zijn schematherapie, EMDR, EFT (Emotion Focused Therapy), MBT (Mentaliseren Bevorderende Therapie), IPT (interpersoonlijke therapie). Bij deze problematiek is een langduriger behandeltraject nodig met wekelijkse, of tweewekelijkse sessies.

Aangesloten bij

nixellogo-LVVPnixelnixel

LVVP-visitatielogo
BIG geregistreerd Gz.psycholoog (59052416925)
BIG geregistreerd Psychotherapeut (79052416916)