Kosten & vergoeding psychotherapeutische behandeling
Verzekerde zorg
Psychotherapeutische en psychologische hulp worden volledig vergoed vanuit het basispakket door de zorgverzekeraars waarmee ik een contract heb afgesloten. Er is geen eigen bijdrage, wel kan het eigen risico door de zorgverzekeraar in rekening gebracht worden. Met de zorgverzekeraars in onderstaande tabel is een contract afgesloten. Voorwaarde voor de vergoeding door de zorgverzekeraar is wel dat je beschikt over een geldige verwijsbrief van de huisarts en dat de behandeling valt onder de verzekerde zorg. De nota’s worden door mij direct bij je zorgverzekeraar ingediend.
Indien ik geen contract heb afgesloten met jouw zorgverzekeraar, kun je toch bij mij in behandeling komen. Afhankelijk van de polis kan de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed worden. Meer informatie hierover vind je hier. Het is verstandig om vooraf ook bij je zorgverzekeraar te informeren naar deze vergoeding. Je ontvangt van mij de factuur, die je rechtstreeks aan mij betaalt en zelf declareert bij je zorgverzekeraar.
Je kan er ook voor kiezen om verzekerde zorg zelf te betalen. In dat geval betaal je de NZa tarieven. Deze tarieven zijn te vinden via de tarievenzoeker van de NZA. Gebruik hierbij volgende de zoektermen: setting: ambulant-kwaliteitsstatuut sectie II, beroepscategorie: psychotherapeut.
Tarief van een sessie
Niet-basispakketzorg
Het tarief voor niet-basispakketzorg is 131,82 euro per 60 minuten. Dit tarief is exclusief tijd voor verslaglegging en overige administratieve werkzaamheden. Afhankelijk van deze extra werkzaamheden, kan het bedrag dus hoger uitvallen. Je ontvangt van mij een nota voor deze zorg, die je zelf aan mij dient te betalen. Soms wordt de niet-basispakketzorg (deels) vanuit de aanvullende verzekering vergoed.
Omzetplafond
Sommige zorgverzekeraars hebben een omzetplafond ingesteld. Dat betekent dat er een limiet zit op de declaraties die door behandelaars gedaan kunnen worden bij een bepaalde zorgverzekeraar. Indien ik die limiet bij een bepaalde zorgverzekeraar heb bereikt, kan ik cliënten die daar verzekerd zijn helaas dit jaar niet meer in behandeling nemen. Om te voorkomen dat het omzetplafond al aan het begin van het jaar overschreden wordt, worden er aanmeldstops gehanteerd, die opgeheven worden als er (tijdelijk) weer ruimte is voor nieuwe clienten.
Verhinderd?
Niet tevreden?
Hoewel ik mijn uiterste best doe om je op een goede en zorgvuldige manier te behandelen en ik me houd aan de beroepscode voor psychotherapeuten en de geldende wet- regelgeving, kan het toch gebeuren dat je niet tevreden bent.
In onze beroepsgroep is er goede regelgeving over privacy en klachtenprocedures. Mocht je vragen hebben daarover, of ontevreden zijn over de behandeling, leg het aan mij voor.
Komen wij er samen niet uit, dan vind je meer informatie over hoe te handelen op de website van LVVP.
Sinds 25 mei 2018 geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Hier tref je het Privacystatement van mijn praktijk aan.
Meer over wat je kunt verwachten met betrekking tot de formele gang van zaken en de wederzijdse rechten en plichten die gelden bij psychotherapie kun je lezen in mijn Kwaliteitsstatuut en in de folder van de LVVP.
Ziektekostenverzekeraars & mogelijk omzetplafond bereikt
Hoewel ik geprobeerd heb dit overzicht zo zorgvuldig en volledig mogelijk samen te stellen, kunnen er zaken niet kloppen. Aan dit overzicht kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. U dient zelf goed te controleren of de zorg met de polis van uw keuze inderdaad vergoed wordt. Neem bij twijfel contact op met de zorgverzekeraar.
Voor 2024 heb ik contracten afgesloten met de volgende zorgverzekeraars:
VGZ
Univé, Zekur, IZA, IZZ, Bewuzt, MVJP, Zorgzaam Verzekerd, UMC
Menzis
Anderzorg, Hema, VinkVink
Zilveren Kruis
Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis, De Friesland
DSW
DSW, Stad Holland, InTwente
CZ, Ohra, Nationale Nederlanden*
*) Voor CZ, Ohra en Nationale Nederlanden geldt voor 2024 een aanmeldstop